Denna blogg tjänar mycket som en dokumentation över bygget. En riktigt kul del av byggandet och bloggandet är att man ibland får kontakt med människor i samma situation med samma byggdrömmar. Senast var från Torsten som bor i London, men håller just nu på med ett spännande husprojekt i Isle Of Skye i Skottland. Självklart ett självbygge. Se blogg om projektet här. Torsten, om du läser detta, skriv gärna några rader om projektet!
Dagsarkiv: september 2, 2013
Hus 2 får liv
Speciellt när man på kvällen tänder upp lite belysning. När båda huskropparna tänds upp känns det nu som två byggnader. Nu saknas brädor i hålen, de gör jag sist. Till höger på fasaden ser man den bräda som jag har som hjälpmedel för att få en rak nederkant på brädorna över fönstrena. På denna ställer jag fasadbrädorna.
Erfarenheter från Hus 1
Alla erfarenheter från Hus 1 tas in i Hus 2. Fasadpanelen kommer att bli mycket bättre och hela processen med den. Bara en sån detalj som att man snörslår ett streck där spiken ska sitta. Denna gång tänkte jag också såga nederkanten på fasadbrädorna med en cirkelsåg. Då behöver jag inte såga dem i rätt höjd en och en.
Fasaderna vaknar till liv
Efter att merparten av fullängdsbrädorna kommit upp var det viktigt att fixera dem med spik. Mycket spik. Spikläkten sitter med centrumavstånd 60 cm och det ska sitta två spikar i varje kant av brädan så att den inte slår sig. Det blir många spikar med spikpistolen, ungefär 3 500 st 34° bandad spik Då måste man ha en bra en bra spikpistol. Jag kör Sencos 50-90 mm A900FN som jag köpt på nätet via Verktygshandlaren. Den funkar mycket bra. MEN…. en spikpistol är tung. Efter ca 10 timmar på en stege med armen utsträckt 90 grader börjar man tangera kroppens och högra axelmuskelns begränsningar. När jag kom hem till lägenheten i Stockholm i torsdags var jag helt slut.
Panelen åker upp
Förra veckan i slutet av augusti påbörjade arbetet med att få panelen. Panelbrädorna består av 22x120mm spontad, finsågad gran. Jag var orolig att det skulle vara svårt att få ihop brädorna. Ibland kan spontat virke krångla när man ska trycka ihop brädorna. Men tack och lov funkade det bra denna gång. För att eliminera alla risker tog jag in ett specialteam som hjälpte till med detta moment, Ålund Johansson Architectural Panels. Man kan se dem in action på bilderna nedan.