Varför semesterhus?

Vi har närt drömmen om ett semesterhus ett par år nu. Drömmen är att ha ett dubbelt boende, att bo i innerstan i Stockholm och tillgång till ett modernt semesterhus. Det bästa från båda världar. Att bo nära våra jobb i Stockholms innerstad och ett hus på landet som kontrast. Denna kontrast hade vi velat uppnå även om vi bott i någon annan större stad. Vi gillar pulsen från innerstaden, men vi lockas också av lugnet och närheten till naturen på landsbygden. Den ena miljön förstärker den andra.

›Hela idén med variation i sitt boende känns lockande‹

Vi gillar helt enkelt inte tanken på att sitta fast i samma boende året runt, bättre livskvalité och variation med dubbelt boende. Sedan finns såklart en massa andra parametrar man måste anpassa sig till. En så liten detalj som ekonomi till exempel.

Efter att vi kommit fram till att vi kommer att vilja bo kvar i stan, insåg vi att vi kommer att behöva ett annat boende också. Vi hade en plan på att köpa en gammal billig sommarstuga cirka en timme från Stockholm. Den gamla stugan skulle man kunna bo i när man byggde ett nytt hus bredvid, tänkte vi. Vi började kika på Hemnets annonser med fokus på Stockholms skärgård, upp mot Norrtälje eller nedåt mot Nynäshamn, Nyköping och Trosa. Även in i Mälaren på Ekerö och Färingsö. Vi tittade bland annat på en gamla sommarstuga på ön Yxlan i Roslagens skärgård norr om Ljusterö.

Vi hade ännu inte satt oss ner och gått igenom de ekonomiska förutsättningarna. Dock insåg vi ganska snabbt att man får betala ganska mycket för ett ruckel till sommarstuga man ändå avser att riva. Därför gick vi över till att titta på tomter istället. Vi började också räkna lite på de ekonomiska förutsättningarna. Ganska snart kom vi fram till att vi kunde köpa en tomt för ca 400 000 kr. Då gick Stockholms skärgård bort. Men det gjorde inget. Nu hade vi fått upp ögonen för Mälaren. Fortfarande med samma krav på ca en timmes bilfärd dörr till dörr. Efter en del turer med tomter som var obebyggda, men ej till salu stötte vi på tre st nyavstyckade tomter på Aspö, en större ö mitt i Mälaren, mitt emellan Strängnäs och Enköping. De såldes av en familj som själva skulle bygga på en av tomterna. Tomterna var riktigt prisvärda med Mälarutsikt som inte fanns på andra tomter i samma prisklass. Vi slog till!