Bygga själv

Människor har i alla tider byggt sina egna hus. Många av husen som byggdes på 1700-talet av vanliga lekmän står fortfarande kvar. Idag tror många människor att man alltid måste vända sig till kataloghusföretag för att kunna bygga ett hus till sin familj. Eller köpa ett gammalt hus. Det behöver man inte om man bara är villig att lägga lite tid på att ta reda på vad man egentligen vill ha och behöver. Man får inte heller underskatta känslan och kicken man får av att ha uppfört sitt hus i egen regi.

Man måste också nämna de känslomässiga anledningarna till att vi ville rita och uppföra vårt eget semesterhus. Vi gillar helt enkelt att  sätta vår egen prägel på vårt boende. Att flytta in i ett hus eller lägenhet utan att sätta sin egen prägel känns fel. Vi skulle inte trivas så bra. Det är därför vi, nästan tvångsmässigt, har renoverat de senaste lägenheterna vi bott i de senaste åren. Nu är det dags att växla upp och bygga ett eget hus. Att bygga nytt.

Vi vill också slå ett slag för att bygga sitt eget hus som är ritat efter sina egna behov. Inte flytta in i ett hus som från början ritades för någon annan. Eller inte ens det. Senaste decenniers kataloghus är sällan anpassade för tomten och inte heller för människorna som bor där. Man måste anpassa ett hus efter tomtens förutsättningar, läge och de som ska bo där. Många är de villaområden där husen ser likadana ut, oavsett i vilket väderstreck de ligger. Människor flyttar in och är omedvetna om att de hade kunna få ett hus för nästan samma pengar som varit skräddarsydda för dem.

Det verkar mycket svårt för den typiske svensken att anlita tex en formgivare eller arkitekt för att rita ett skräddarsytt hus för familjen och för den plats som huset ska byggas på. Det har skrivits om detta i tidningen RUM:
http://www.tidskriftenrum.se/nya-rum/?id=91