Kategoriarkiv: Bygglovsprocess

Bakslag!

Bakslag 1: En av fåtöljerna vi köpte i Danmark var sönder. Vi fick en del pengar tillbaka av auktionshuset, men inte så kul. Kanske går det att laga, men återigen… extrajobb jag inte räknat med.

Bakslag 2:
En av duschdörrarna i vår lägenhet exploderade (!) i helgen, inte kul, mycket glassplitter att frakta bort. Och återigen, extrajobb som kommer att ta tid från bygget.

MEN, vi har väl varit hyfsat befriade från bakslag i övrigt om man jämför med andra byggprojekt därute.

Snabb feedback på ByggaHus.se

I veckan har jag ritat ett vedhus. Jag ville ha ett vedhus som ser ut lite som ett hus som också harmonierar och tar upp formerna från de övriga huskropparna. Då blev jag lite osäker på om Byggnadsnämnden skulle se på detta hus som en friggebod. Alltså att jag måste räkna denna yta att inkluderas i de 15 kvm friggebod man får bygga utan bygglov. Att få tag i kommunen när man behöver det är inte så lätt, då är det bättre att kolla med andra och höra deras erfarenheter. Jag ställde som vanligt en fråga i forumet på ByggaHus.se. Här ser man konversationen.

Panelen kommer på plats

Panelen består av stående granbrädor som är 70 mm breda. Denna bredd ger ett lite mer sofistikerat och stramare intryck än om man haft en större bredd. Då hade fasaden sett klumpigare ut. Huskroppen är bastant och med en en smalare panel blir det en fin kontrast. Vi måttbeställde dem i 3,8 meters längder för att det skulle vara minst den hösta väggens höjd. Nästa moment är att snedsåga en sk droppkant i den änden som är nedåt. Jag snedsågade alla brädor 15 grader (här gjorde svärfar en insats). Forskning har visat att det är 17 grader som är det optimala enligt forumet byggahus.se.

Här en något byggnördig diskussion på byggahus.se om droppkanten:
http://www.byggahus.se/forum/fasad/84693-gering-av-trae-fasad.html

På bilden ser man det lilla husets hörn mot Mälaren där den tomma slitsen är en bräda som måste klyvas för att passa in. Jag har börjat med hela bräder i hörnen och jobbat mig inåt. Samma princip gäller för fönsteröppningarna.

Ny visualisering av ”Waterfront Facade”

Jag kände att det var dags att ta ritningarna ett steg till. Nu kan man bättre se hur huset kommer att se ut med sin svarta träfasad och stora glaspartier. Jag hittade en fönsterreflex på nätet som motsvarar den utsikt man har från sydvästra sidan ner mot Mälaren. På listan av saker att göra står också att göra 3D-visualiseringar, men det får vänta. På tal om visualiseringar av hus: Jag har precis formgivit en bok om ett husprojekt i Djursholm, Stockholm. Boken ska användas i marknadsföringssyfte och lyfter fram huset genom de otroligt vackra visualiseringar som är gjorda av Diakrit. Huset byggs och formges av Future Level med Joseph Higwall i spetsen. Imponerande hus och kul att få formge boken om det. Webbplatsen om projektet, Djursholm – Björkebergavägen 4A, baseras på boken.