Vi är i grund och botten ”vanliga” människor, dvs att vi inte har någon professionell koppling till byggbranschen. Intresset väcktes av ett frenetiskt lägenhetsrenoverande i Stockholms innerstad. Detta intresse för arkitektur gjorde även att jag funderade på att byta yrke och kom in på Arkitekturskolan på KTH och gick första året på Arkitektlinjen där. Men ett år där fick räcka, det var inte så ’livstaktiskt’ att i en ’vuxen’ ålder av 35 år påbörja en femårsutbildning. Jag hade ju redan studerat grafisk form och illustration i 4 år. Familjebildning och en nyupptäckt lust för det befintliga yrket grafisk formgivning gjorde att jag avbröt arkitektstudierna. Min glamorösa bild av arkitektyrket var också ordentligt nyanserad. Bilden jag fick av yrket var inte positiv. Men det är en annan histora. Ett sabbatsår på Arkitekturskolan var hursomhelst nyttigt för mig. Utan det året hade vi nog inte kunnat starta ett husprojekt.
En annan viktig parameter är att vi som par renoverat lägenheter tillsammans och vet hur man ska göra och även hur man inte ska göra för att få det att gå ihop med privatlivet.
En annan viktig del i detta projekt, är att jag är egen företagare och kan disponera min egen arbetstid. Det är det som gör det möjligt att ta sig an ett husprojekt för vår del. En grundprincip är att bygga på huset på arbetstid, dvs från måndag till fredag, mellan 7-18. Skulle vi vara tvungna att bygga på kvällar och helger skulle det förmodligen bli ett fall för Arga Snickaren om något år. Det är en viktig lärdom från de lägenhetsrenoveringar som gjorts de senaste åren.
En annan viktig del är ju ekonomin. Vi har ett massivt excel-document med alla poster. Projektet får inte kosta för mycket för att vi ska kunna kombinera det med vårt boende i stan. De ekonomiska förutsättningarna har också varit en faktor i formgivningen av huset. Det är lite av utmaning att rita ett hus som ska kännas otroligt lyxigt men ändå till en låg kostnad. En lyxig känsla sitter inte i dyra materialval. Det sitter i formen. Stilen är minimalistisk och rå. Inga dyra ytskikt. Den utjämnade ytan i betongplattan blir golv. Betong är vackert och behöver ej döljas. Denna filosofi ska genomsyra husets form. Mer om det under ›Ritningar‹.