Kategoriarkiv: Konstruktion

Trädäck nummer 2 under konstruktion

Denna sommar är det fokus på trädäck i anslutning till det stora huset. Inte helt okomplicerat. Man kan göra på många sätt. Jag kombinerar stolpskor och gjutna plintar mot berg. Metoden är en kombination av Edelström-metoden och Fredriksson-metoden, som grannen Bosse är upphovsman till.

På bilderna ser man de olika nivåer den bärande konstruktionen består av. Jag kör med 145-reglar både i bärlinor och trallreglar. Kanske att jag kör 170 i bärlinor och 120 i trallreglar nästa gång.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Köket i hus nr 2 kommer på plats

I helgen som gick har vi byggt en form för bänkskivan i betong som ska vara i köket i stora huset. Jag delar upp det i två tillfällen, första tillfället för konstruktion av form och att köpa in allt material. Ca 3 timmars jobb. Vi kör med trälister som är 36 mm höga som sarg som limmas på formplywood. Armeringen består av armeringsnät och 12 mm armeringsjärn på långsidan. De blev över sedan gjutningen av betongplattan. Vi kör med Finjas Finbetong.

Det gick bra med bänksikvan i första huset, men denna gång gör vi lite annorlunda vid gjuttillfället. Mer säkerhet med flera borrmaskiner om någon strejkar. Betong härdar snabbt!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Fråga om panel

stupror_hus2

I veckan fick jag ett mail från Eje som håller på med ett husrenoveringsprojekt:

Hej Niklas,

Jag har följt er blogg och inspirerats av de fina bilderna.
Håller själv på att renovera ett gammalt hus och vill sätta upp en spontad stående panel som jag ska måla med svart slamfärg utan fasade kanter.
Snickaren som hjälper mig säger dock att jag inte kan använda råspont som ytterpanel.
Vilken sorts panelvirke har ni använt? Jag skulle vilja ha något som liknar det.

Hälsningar,
Erik

SVAR:

Hej Eje!

Tack för din feedback!
Snickaren har rätt, man kan inte använda råspont. Men man kan ganska enkelt specialbeställa vanlig granpanel med en profil som är samma som råspont och då uppnå en slät träpanel utan fasade kanter. Jag beställde via byggvaruhuset Karl Hedin och det var ungefär samma pris som en vanlig panelbräda vill jag minnas.
Men det är vissa problem med denna profil. Efter ett tag torkar virket och det blir en omålad glipa mellan brädorna. Jag har målat denna glipa med en tunn bred pensel, men det har varit lite jobbigt, tycker jag. Jag tror inte det går att förmåla, då kan det bli problem att slå ihop not och spånt. En mardröm när man ska montera.
I nästa husprojekt ska jag beställa en överlappande panel, där man slipper slå ihop brädorna och där man kan förmåla överlappet innan man monterar. Har inte hittat denna profil, men som denna fast med raka kanter, så att varje bräda går ihop och ger en slät yta med minimal glipa:

 

Det måste bara gå att ordna på en såg tycker jag.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Brygga på gång!

I veckan som kommer ska vi försöka få på trallen på bryggkonstruktionen. Pålarna är på plats. Muddring gjordes för ett tag sedan. Jag och grannarna tänkte montera trallen när isen fortfarande ligger kvar. Vi kör med 34×145 tryckimpregnerat med exakt längd 3,60 från såg för att slippa kapa dem. På bilden ser man Bosse med en Ryobi skruvdragare nyinköpt från Verktygshandlaren som säkrat upp första metern när det fortfarande var is. Bra Bosse!! Mästerligt fotograferad av Inga-Lill.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Nästa lager takmaterial

Nu har turen kommit till nästa lager takmaterial på stora huset. Vi använder Icopal Topsafe 3. Jag har lagt en hel del research på framförallt takgenomföring som avloppsluftning och skorsten. Det är ganska enkelt att montera, men otroligt krävande fysiskt att knästående montera det. Om dessutom spikpistolen krånglar blir det ett långt fysiskt träningspass. Puh! Träningsvärk i underkropp, ont i ryggen. Men nu är det på. 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lite drama vintern 2015

vinter_2015I vinter har vi tagit det lugnt med husbygget och istället fokuserat på jobb, vinter, influensavirus, renovering av lägenhet, fjällenresa, bilkrascher med mera. Senast jag var ute vid huset tog jag emot en förrådscontainer som kommer att vara ovärderlig i nästa fas, dvs att bygga klart inne i det stora huset. Det är framförallt grovförvaring som behövs. Just nu står cyklar, gräsklippare och trängs med reglar och isolering. Då tänkte jag slippa bygga ett förråd och istället köpa en förrådscontainer. Jag ser det också som en fin utmaning att skapa en huskropp utifrån containern. Den ska kläs i svart panel och från den ska en carport-volym komma ut. Den kommer att smälta väl in med resten av huskropparna. Ritningar på detta kommer senare.

När jag hade tagit emot containern och sedan flyttat över en del material dit var det dags att åka hem. Det skulle jag aldrig ha gjort. Då slog en fruktansvärd blixthalka till i och med att temperaturen sjönk. Ute på E20 släppte framdäckens fäste och jag gled av vägen och kraschade i vägräcket. Denna kväll var det tre andra längs med E20 kring Strängnäs/Eskilstuna som gick samma öde till mötes. Ingen skadade sig vad jag vet. Tack till Janne Hellström i Strängnäs som visade stort mod och plockade upp mig vid vägkanten trots att bilar körde förbi. Och brandkåren såklart. Men, inget ont som inte har något gott med sig. Bilen gick till skrot och nu har vi en nyare bil som vi är mycket nöjda med.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail