Kategoriarkiv: Grund

Fönster och dörrar kommer på plats!

I veckan har vi än en gång haft hjälp av Ålund Johansson & Johansson (svärfädrar, ren naturkraft). Fönstrena var tunga och det krävdes helt klart fyra man för att få dem på plats. I och med att fönstrena står direkt på betongen var jag lite osäker på hur jag skulle täta mot betongen. Det är viktigt att det inte kommer in någon fukt under karmen. Jag ville att det skulle bli riktigt tätt med ett hårdare material än drevremsor som eventuellt kan suga upp vatten underifrån. Nu står karmen på ett en centimeter lager cellplast och syllisolering (tips från grannen Bosse) som är ca fem mm tjock. Det känns tätt, vattensäkert och varmt. Jag ringde för säkerhets skull och bollade med Allmogefönster som levererat fönstrena och Rolf där tyckte att det lät bra. Ytterdörren från Diplomat i obehandlad furu gick mycket lätt att få på plats och i lod. Fönstrena var lite mer komplicerade och där återstår en del finjustering på framförallt glasdörren.

På bilden kan man se ett gäng glada pensionärer, veterankraft i högform… på någon timme var dessutom all isolering inne i huset och på plats.

Väntläge inför nästa fas

Nu har vi några dagars semester, när betongplattorna härdar i en vecka. Det har blåst oroligt mycket och efter någon dag blåste plasten, som täcker plattorna, bort. Grannarna ryckte in och räddade oss än en gång. Plasten lägger man på efter att man vattnat plattorna rejält. Detta gör att betongen inte torkar för fort och därmed riskerar att spricka.

En milstolpe avverkad

Idag tidigt på morgonen kom betongbilen fullastad med betong. Redo stod ett team ihopsatt av betonggjutarexperten Ove Jansson. Fyra man jobbade sedan fram till klockan 14 och sedan var det över. Två betongplattor på sammanlagt 140 kvm var lagda. Vi hade otur att behöva skicka efter en fjärde bil pga av en brist på en halv kubik. Sammanlagt användes 23 kubikmeter betong. Den sista halva kubiken kostade en del, men vad gör man? Man ser glad ut och betalar.

Varmt under fötterna, del 2

De senaste dagarna har vi jobbat på att få allt klart inför gjutningen. Det har framförallt varit en del jobb att få till golvvärmen i den större huskroppen. Jag har jagat efter en golvvärmematarslang över hela Sörmland. Till slut fann jag den hos VVS-Schröder. Den var i rätt längd och hade en fin röd färg.

Grannen Bosse hjälpte mig att få till den mycket viktiga golvvärmefördelaren. Nu sticker den upp fint där den ska sitta, inne i ett skåp vid entrén. Vi provtryckte den med luft enligt anvisningar från tillverkaren. Detta gör man för att vara säker på att inte någon slang är trasig. Som vid så många andra tillfällen gick det åt en del logistiktimmar för att få denna detalj på plats.

Stress inför betonggjutningen!

Nu måste vi öka takten för att bli klara inför betonggjutningen! Jag har varit i kontakt med specialister som ska hjälpa oss med detta. Att få en fin betongplatta är något vi måste ha hjälp med. Eftersom vi ska ha betongen som golv, är det viktigt att den blir jämn och fin då det är en central del av utformning. Vi hoppas få till en rå, gedigen, men ändå mjuk upplevelse av att ha betong som färdigt golv.

Vi hoppas att Mange, som ska hjälpa oss med detta, har tid även att vi just nu befinner oss i de mest intensiva semestertider. Vi är dessutom försenade, detta skulle gjorts för någon vecka sedan.

Betong är ett otroligt fint material, OM man vet  hur man ska använda det. Den japanska arkitekten Tadao Ando vet hur man jobbar med betong som en del av upplevelsen. På bilden ser man Church of Light som har snitt i betongytterväggen som skapar ett kors av ljuset som letar sig igenom.

Varmt under fötterna

Efter att vatten och avloppsrör ligger på plats fixerar man dem genom att fylla igen med makadam. Sedan börjar jobbet med att fylla på med isolering upp till nivån där betongen tar vid. En milstolpe närmar sig äntligen, betonggjutning.

Idag har man avsevärt mycket mer isolering i grunden än man hade förr, vi har 35 cm isolering i grunden. Isolering består av frigolit i fyra lager. Det fjärde lagret hade inte behövts, men pga lite slarv i utjämningsarbetet stod vi inför att fylla upp cirka 5 cm med antingen makadam eller isolering. Vi valde isolering både för att det var billigare och gjorde plattan varmare. Isoleringen köpte vi på Byggmax, (2 800 kr).

Husens infrastruktur, del 2

Vatten och avlopp är en stor del av husens funktion och upplevelse. Det syns inte när man är klar och man tar det för givet. I detta skede gäller det att få det på plats på rätt ställe, med rätt lutning (mycket viktigt), och sedan dra det upp till golvnivån. Det enda som syns av många timmars arbete är ett par rör som sticker upp. Jag kommer att tänka på dessa timmar varje gång jag vrider på kranen och varje gång duschvattnet försvinner ner i avloppet.

Vi delar på vatten och avlopp med grannen. Det blir avsevärt mycket billigare då. Vi har borrat ner till 64 meter och där fanns så mycket vatten att det räcker för två hushåll. Tur! Vattnet smakar bra och vi får inom kort svar på proverna grannen skickat iväg.

Packningsarbete med padda

Idag har jag kört hårt med en sk Padda på 300 kg för att med vibration packa bärlagret. Det är mycket viktigt för att få ett hårt och bärande lager innan vi lägger på sista lagret 16-25 makadam. Det är det sista lagret innan man bygger grundens byggsats ovanpå. Det behövs en körning till med stabiliserande material 0-150, dvs stenar i storleken 15 cm. Detta ska vara det sista hoppas jag. Det är inte billigt att få sten levererat. Paddan har jag hyrt på Cramo. Alla dessa kostnader är ju såklart mycket intressant, vi får skriva separat om detta senare. När jag snart gjort en lista över allt material som behövs för att bygga den första huskroppen vet vi mer exakt vad huset i sin helhet kommer att landa på.

Husets infrastruktur

Det man inte tänker på med ett färdigt hus är all infrastruktur; avlopp, vatten och el. Man tar det för givet. Men det är en stor del av husets funktion och även en stor del av kostnaden. Den påverkar också husets utformning när den letar sig in huset. Vi kommer att ha en trekammarbrunn med infiltration som vi delar med grannen. Hela anläggningen står på plats och fungerar eftersom grannarna är klara med sitt hus och flyttat in. Det är ›bara‹ för oss att koppla in oss. Vi slipper tom att spränga även om det är en bergstomt med en hel del klackar som sticker upp på väg ner till platsen för tankar och infiltrationen. Men anledningen till att vi slipper spränga är att vi tagit höjd för det när vi utformat huset. Vi har pratat med Staffan om hur man ska planera ett avlopp utan att spränga och sedan tagit det med oss i utformningen.

I veckan var jag och hämtade rör till dränering och avlopp.