Nu är det fortfarande lite rörigt på tomten men här ser man hur de båda husen förhåller sig till varandra. Fler bilder kommer senare.
I mitten av augusti påbörjades arbetet med att få upp den efterlängtade fasadpanelen. Det arbetet börjar med att montera all bärläkt som panelbrädorna ska spikas fast i. Det svarta på fasadgipsen är takmassa som använts för att spackla över de horisontella skarvarna och göra dessa täta. Bärläkten är 34 mm med en luftspalt bakom, eftersom panelbrädorna är spontade och täta.
I veckan har vi kickat igång vardagslivet i Stockholm igen. Barnen har börjat på dagis och vi försöker fasa in arbetslivet och fasa ut byggandet. En detalj som inte gjorts med det Hus 1 är att få till takplåten. Där har takmaterialet Topsafe 3 från Icopal legat över kanten och funkat, men det har inte varit snyggt. Nu kände jag att det var dags att få till plåten som jag låtit en plåtslagare tillverka. Montaget av denna är jag riktigt nöjd med, speciellt i anslutningen mellan plåt och hängränna.
Nästa steg var att få upp taket och att få på underlagspappen, det första lagret takpapp som gör huset temporärt regnsäkert. När man väl har börjat montera råsponten är det inte bra om det blir blött. Hela sommaren har varit torr men nu var regnet på ingång. Att få råsponten blöt är absolut inte bra. Den kan slå sig och man får bryta upp den och lägga ny. Nu var det bråttom. Jag var tvungen att växla upp till 14-timmarspasss några dagar och kalla in Ålund Johansson för att se till taket skulle komma på innan regnet anlände. Vi klarade det med en timmes marginal, sedan kom regnet. Puh!
I slutet av juli resten de båda gavlarna och i samband med detta slängde vi också upp limträbalkarna på väggsektionerna. Dessa gick inte att lägga dit direkt från lastbilens kran eftersom det saknades en halvmeter. Men med handkraft gick även dessa att få upp. Tack Robban och Tobbe för hjälpen här! Väl på plats tog vi in erfarna takexperter, Bosse och Inga-Lill som hjälpte till att få dem på rätt plats och fixera dem med centrumavstånd 120 cm. Tack!
Stilstudie, montage av limträbalk, Bosse och Inga-Lill
Stilstudie, transport av limträbalk för hand, Robert och Tobias
Nu (första veckan i augusti, 2013) sitter vi och postar blogginlägg från en efterlängtad återhämtning, en semester från livsstilssemestern. Senaste tiden har varit ganska hård, det är jobbigt och stressigt att få klart taket så långt så att huset blir regnsäkert. Mer om det senare. Efter denna fysiskt hårda fas var det dags för en veckas semester. Som vanligt drar vi till Gotland. Denna gång till Åminne på Gotlands östra kust. I detta nu bor vi i ett nybyggt stenhus i gotländsk stil.
Efter att de båda långväggarna var resta var det dags för gavlarna. Dessa kunde inte byggas ihop samtidigt som långväggarna eftersom det inte fanns plats på betongplattan. Det gick att få tag på folk även för dessa väggar. Vi passade på att bjuda in kompisar som var nyfikna och ännu inte varit ute och hälsat på. Återigen blev det korvgrillning, svartförpackad öl och en massa stoj med många barn, men också tid för stomresning såklart. Tack Robban & Anna med fyra barn, Tobbe & Lina, Bosse & Inga-Lill, Janne…..Grymt! Det gick hur lätt som helst.