Kom med input!

Nu börjar snart vintern lida mot sitt slut (?). Dags att börja planera årets byggande. Jag tänkte publicera ett antal inlägg som handlar om husprojektet på ett lite mer övergripande plan. Här skulle jag gärna vilja få feedback från er läsare vad dessa ska handla om. Vad är mest intressant för er, helt enkelt.

Det jag har planerat att skriva om är följande:
– hur mycket kostar det att bygga en villa?
– hur mycket kostar det att bygga en villa själv, i egen regi?
– hur går man tillväga, vad gör man först?
– hur får man ihop det med livspusslet i övrigt?
– vilka verktyg måste man ha?
– vilka förkunskaper behöver man?

Finns det något annat ämne som är värt att belysa?
Skicka gärna in förslag.

22 tankar kring ”Kom med input!

  1. johan

    Några förslag:
    – Om man inte bygger hela huset själv utan lejer ut en del arbeten, vilka arbeten är lättast att göra själv? Och vilka måste man läsa ut på ett proffs?
    – finns det några utföranden eller konstruktionsdetaljer som ni ångrar eller som skulle kunnat lösas på ett enklare sätt?

    Svara
  2. Svante

    Vi håller på och bygger en kåk och funderar på badrummet. Ska man köra vägghängd toalett eller tycker du att en vanlig enkel klosett funkar?

    Svara
  3. Niklas Edelström Inläggsförfattare

    Hej Svante!
    Tack för din kommentar!
    Jag har ingen erfarenhet av vägghängd toalett och jag kommer inte att ha det själv i de två toaletterna vi har i våra hus. Jag prioriterar inte en speciallösning för toastolen. Jag tycker inte att det behövs. Jag lägger hellre pengar och krut på andra saker i projektet. Det gäller att prioritera när man bygger själv på en tight budget och framförallt att lägga sina byggtimmar på rätt saker. Men det är ju en smaksak och högst individuellt vad man prioriterar.

    Lägg krut på bastun istället, är mitt tips! 😉

    mvh Niklas Edelström

    Svara
  4. Mats

    Vore intressant att höra lite hur det fungerade under själva bygglovsprocessen med kommunen. Antar att ert hus ligger utanför detaljplanerat område vilket rimligen borde ha gjort det hela enklare, men hade ändå varit intressant att höra lite tips etc!

    Svara
    1. Niklas Edelström Inläggsförfattare

      Hej Mats!
      Tack för ditt inlägg!
      Jag lägger också detta på listan över ämnen som kommer att skrivas om. Men du har rätt, att huset ligger utanför detaljplanerat område, gör det enklare. Jag ska redogöra för precis hur det gick till i vårt fall.

      mvh Niklas Edelström

      Svara
    1. Niklas Edelström Inläggsförfattare

      Hej Torsten!

      För mig är det Excel som gäller. Jag kan inga andra program i den genren, men det finns säkert bättre?
      Det skulle vara intressant att veta vad projektlednings/bygg-företagen kör (eller borde köra ;)).
      Någon som vet?

      mvh Niklas

      Svara
  5. Kalle

    Jag skulle vilja veta vilka ni hade kontakt med på planeringsstadiet. Anlitade ni någon konstruktör för hållfasthetsberäkningarna, elingenjör för att rita upp elsystem, VVS-tekniker för ventilation, värme och vatten/avloppsdragningar, arkitekt? Vad betalade ni för detta?

    Svara
    1. Niklas Edelström Inläggsförfattare

      Hej Kalle!

      Jag lägger till detta på listan! Kort kan sägas att vår kvalitetsansvariga också är konstruktör, jag stämde av en del avgörande delar i konstruktionen med honom. Han fick lite extra betalt för detta, men det var inte så at han behövde räkna på det, mer ge sitt godkännande.
      El, VVS, rördragningar, ventilation planerade jag och ritade in själv. Det går om man är noggrann och man bygger själv.

      mvh Niklas Edelström

      Svara
      1. Kalle

        Hur visste du hur du skulle dimensionera olika delar i konstruktionen? Läste du in dig innan eller var det så att du satsade på så kraftiga limträbalkar att de hade hållt för ett mycket större hus, eller frågade du helt enkelt leverantören av balkarna?

        Svara
      2. Kelly

        Jag tror det e4r se5 hela livet man startar enuksiastistt, man kommer av sig och tappar, man kommer igen ett ste4ndigt letande efter ne5gon form av balans. Kram och lycka till Lotta!

        Svara
  6. Kalle

    Det blir allt längre mellan uppdateringarna!

    Har precis skrivit på köpekontrakt för en tomt och sitter och tittar på verktyg att köpa nu medan kronan fortfarande är relativt stark mot dollarn och euron. Vad rekommenderar du?

    En artikel om vilka verktyg du använt vore kanon!

    MVH
    Kalle

    Svara
    1. Niklas Edelström Inläggsförfattare

      Hej Kalle!
      Jag håller med, alldeles för långt mellan uppdateringarna!
      Ska försöka bättra mig, men det är mycket som tar min tid just nu. Lägenhetsrenovering, företagandet, barn, fru, med mera… :).
      I vinter ska jag dock ta tjänstledigt igen och bygga i en månad, då ska jag skriva mer.

      En artikel om verktyg, absolut. Kort: Jag har kört Boschs blåa proffsserie, tex regelkap, cirkelsåg, som jag är mycket nöjd med. Spikpistol från Senco, Dyckertpistol från Makita. Ska snart köpa en ny skruvdragare. Det blir en Makita, tror jag.

      De verktyg jag använt mest är just regelkap, cirkelsåg, skruvdragare. De inköpen ska man inte spara in på. Spikpistolen måste också prioriteras. Jag har köpt många av verktygen på Proffsmagasinet i Stockholm.

      Svara
  7. Roger

    Hej

    Fantastiskt inspirerande läsning. Tack!

    Vill också ge beröm till snygga ritningar och dokumentation. Vilken mjukvara använder ni?

    Svara
    1. Niklas Edelström Inläggsförfattare

      Hej Roger!
      Tack för feedback, det behövs i år!
      Vi ritar 2D i Indesign och visualiserar i 3D SketchUp. Byggplanering i Excel. Sedan använder vi de sajter om konstruktion mm på webbplatser som Träguiden.

      mvh Niklas Edelström

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *