Kiilto, Höganäs eller Ardex??

Efter elfasen är gjord är det badrummet som står näst i tur. Just nu gör jag research över de tätskiktssystem som finns från olika leverantörer. Jag har kikat närmare på finska Kiilto, svenska Höganäs och svenska Ardex produkter.

BKR, Byggkeramikrådet, har utfärdat nya branschregler som gäller för att bygga säkra våtutrymmen. Dessa följs av alla ovanstående leverantörers tätskiktssystem. Fortsättning följer vilken leverantör jag väljer.

Nedan syns det magnifika Therme Vals, ett spa och hotell i Schweiz, ritat av den briljanta Peter Zumthor. Vilket system har man valt här? Kiilto, Höganäs eller Ardex?

2 tankar kring ”Kiilto, Höganäs eller Ardex??

 1. Johan Skyle

  Ang. val av tätskikyssystem. Jag gjorde (med en del hjälp) våra två badrum för ett par år sedan. Då valde jag LIP. Jag tittade på hur bra och heltäckande arbetsbeskrivningarna var för resp. system. Dvs. att de verkligen listar exakt vilka produkter man skall använda som rörmanschett, osv. Och att instruktionerna är tydliga och heltäckande. Simulera att du skall göra tätskiktet i rummet, gå igenom varje moment på låtsas, och kolla att du har stöd i anvisningen för det valda systemet för varje liten detalj du skall göra. Det duger inte om du måste tänka ”de måste mena så här”.

  Nästa kriterie för mig var pris, dvs. att det går att köpa på nätet. LIP finns hos sigro.se.

  Det finns även Mapei som är ett system jag vet att många proffs använder, det finns att köpa på kakelplattan.se. Jag har handlat flytspackel där. Vissa Mapei produkter finns även på Hornbach till vad jag tror är OK priser.

  Av de du listat tror jag att Ardex ses lite rolls royce märket, både kvalitet och pris. De har bra instruktioner, även bra teknisk support som du kan ringa om något är oklart, jag har använt deras specialprodukter för att sätta granitplattor på vår entretrappa där stommen är av galvat stål. Kändes inte uppenbart för mig att det skulle fästa på galvaniseringen, men Ardex hade en specialprimer för ändamålet som var svindyr 1200 kr för ca 2 kvm.

  När jag tittade för ett par år sedan tyckte jag att Kiilto hade sämst monteringsanvisningar. Jag har dock använt deras produkt för att fuktspärra inne i fördelarskåpet för vatten som i mitt fall sitter inne i väggen till en klädkammare utanför våtrummet. Då valde jag kiilto bara för att det gick att köpa i enlitersburk över disk på byggmarknaden, känns inte som en kritisk applikation.

  Sedan jag gjorde våra badrum har en del ändrat sig, både i regelverket och vad som går att handla var. Så mina reflektioner är sannolikt inte helt giltiga idag.

  Svara
 2. Niklas Edelström Inläggsförfattare

  Tack för inlägg, Johan!
  Jag håller med dig om att tydliga monteringsbeskrivningar är otroligt viktiga. Det är en viktig parameter. Och att man får en klar bild vilka delar man ska ha för att kunna utföra jobbet. När företagen listar alla produkter och riktar sig till framförallt hantverkare är det ibland svårt att få info om vilka delar man behöver.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *