Kunskapsöverföring del 2 – Bosse & Inga-Lill

Som sagts i tidigare inlägg finns en hel del kunskap därute att ta till sig för att kunna bygga ett hus själv. Det måste ha varit svårare förr när inte internet fanns. Men jag skulle också vilja lyfta fram ett annat sätt att inhämta kunskap, nämligen från de som tidigare har byggt hus själva. Vi har haft en stor portion tur att ha grannar som sitter på en massa kunskap om husbygge. Våra grannar Bosse och Inga-Lill har precis byggt ett hus bredvid oss och även tidigare byggt hus. Vårt husbygge hade tagit otroligt mycket längre tid om inte Bosse hade haft ett vakande öga på processen. Vi hade också gjort fler misstag vi troligen hade varit tvungna att rätta till efteråt.

Idag fick jag, från Bosse, klart för mig principerna för hur man drar avlopp under betongplattan. Nu känns det enkelt.

För några dagar sedan hade vi en intensiv debatt huruvida man ska bygga stora delar av väggarna på golvet och sedan resa dem med hjälp av flera personer och lyftkraft från tex grävmaskin. Bosse tyckte att min plan att resa mindre moduler med en mans muskelkraft var förkastlig. Bättre att bygga hela väggar på golvet och sedan resa med hjälp, tyckte Bosse. Han har ju rätt i att det troligen tar kortare tid att resa större moduler, men en del av detta projekt är att klara sig ganska mycket själv på en mans muskelkraft och se var gränserna går för det. Bosse: om det är så att mina teorier inte håller, ska jag svälja stoltheten och be om hjälp. MEN jag ska se hur långt jag kan ta det och vara oberoende, att resa regel för regel själv så långt det går. Man förlorar en del tid genom att vara beroende av maskiner och andra personer också, resonerar jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *