Test – kiselbehandling av trädäck nummer 1

I sommar fortsätter vi att bygga trädäck. Nu ska det byggas runt hela stora huset, totalt ytterligare ca 100 kvm. Behandlingen av dessa har föranlett en del efterforskningar.

Alternativet med träolja går fullständigt bort! Resultatet med olja ser inte bra ut. Det blir mörkt och trist.

Jag har tidigt fått upp ögonen för den nya tekniken där man behandlar med kisel. Denna produkt går in i träet och blir en fysisk spärr. Svampar och andra organismer kan inte ta sig ner på djupet. Dessutom blir det en snygg ljus silvergrå yta, överlägsen den trista oljade ytan. Det finns två produkter på marknaden:

 • Sioo
 • Nitor Wood Protection

Därför testade vi båda produkterna förra sommaren. Vi testade dem på det första trädäcket som har varit obehandlat ett par år. Halva däcket behandlade vi med med Sioo och andra halvan med Nitor, se bild, skarven är mellan fötterna. Slutresultatet blev bra med båda produkterna. En jämn och ljus silvergrå finish som är betydligt snyggare än träolja.

Båda produkterna gav samma resultat. Därför kommer vi gå vidare med Nitor, som är lite billigare.

Mer om behandlingen senare. Nu fokuserar vi på att bygga det stora trädäcket.

15 tankar kring ”Test – kiselbehandling av trädäck nummer 1

 1. Roger Börjesson

  Hejsan
  Läste om din Kisel behandling.
  Någon mer uppdatering om det?
  Hört man ska vänta ett år från det man lagt nytt trädäck.
  Du fortfarande nöjd med ditt?

  Svara
  1. Niklas Edelström Inläggsförfattare

   Hej Roger!

   Jag är nöjd!
   Jag har bara lagt kisel där däcket redan legat i flera år.
   Det större Däcket jag byggde i somras 2019, ska jag behandla i slutet av sommar en 2020.

   Svara
 2. Anna

  Hej Niklas! Vilket bra test du delar med dig av! 🙂 Vi har kört med Sioo när vi byggde trädäck vid förra huset och var jättenöjda, även ett antal år efter behandlingen. Nu har vi flyttat och byggt ett stort trädäck som vi vill ha lika fin yta på. Såg Nitor-alternativet som är lite billigare.

  Använde ni Wood Cleaner på trädäcket innan ni lade på Wood Protection?

  /Anna

  Svara
  1. Jonna

   Hej! jag är också på gång med att måla mitt trädäck, och har kikat på Organowood som de har bra pris på nu. Nån som har erfarenheter att dela?

   Svara
 3. Kristian

  OneStepKisel är ett steg bättre. De har lyckats få fram ett medel som är vattenfast, vilket innebär att man slipper efterbehandling.
  Liten revolution, patenterat visst från Prebonas forskning.

  Svara
  1. Leif Ekbom

   Har testat. Ser mycket bra ut så här långt! Har använt Sioo sedan flera år och kan konstatera att det fungerar bra på staket o plank men inte på ytor som man går på. Ytskyddet släpper väldigt snabbt. Kommer aldrig mer köpa Sioo, dåligt o dyrt!
   Leif

   Svara
 4. Putte Gottlieb

  Hej !
  Någon som har erfarenhet av One Step kisel träskydd. Vi har gjort våra terrasser med Sioo x hemma. Har nu köpt sommar hus med nylagd jatoba lagd terrass.
  Vad jag förstår är one step betraktligt enklare att lägga samt mer smutsavvisande men önskar gärna feedback från någon som använt medlet.
  Tacksam för svar
  Vänligen Putte

  Svara
  1. Leif ekbom

   Hej!
   Har behandlat två nylagda altaner med pnr step kisel för två år sedan. Så här långt ser det väldigt bra ut. Har tidigare behandlat med Sioo men blivit väldigt besviken. Ytskyddet släpper och på en brygga jag behandlat med Sioo flagar det bort i drivor som man ständigt måste sopa/ dammsuga föst att inte få på kläder o fötter. Kommer försöka tvätta bort allt Ytskyddet och i stället behandla med one step. Aldrig mera Sioo för min del.
   Leif

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *