Kategoriarkiv: Belysning

Min fru stryper mig

Jag flaggade tidigt på våren upp för elektriker och rörmokare att jag skulle behöva hjälp att färdigställa huset vad gäller el och vvs. Min önskan var att de skulle vara klara innan midsommar då resten av familjen skulle flytta ut. De var riktigt lugna med att det skulle vara lugnt. Veckorna gick och jag började bli lite orolig när de bägge två var lika lugna när midsommar började närma sig. Jag måste pressa på, men ändå inte tjata, tänkte jag. När jag nämnde att frugan kommer att strypa mig om inte lampor, kök och badrum är klara, tog det fyr. Inom några dagar var de färdiga med sitt jobb. Dusch och spotlights funkade. Avlopp och varmvatten funkade. En stor milstolpe! Den strategin kan jag rekommendera. Rördragningen blev ett skulpturalt konstverk. Det sa jag till rörmokaren, men han såg frågande på mig.

elcentralpeter_vvsvvs

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Dags att välja takbelysning!

Det gäller att ha lite framförhållning på de olika byggmomenten som kommer. Belysning är en otroligt viktigt moment som man inte får underskatta. Det kvittar hur mycket energi och tid man lägger på formen om man inte lyfter fram den med rätt belysning. Samtidigt, som självbyggare, måste man tänka på att det ska vara enkelt att bygga. Därför har jag letat med ljus och lykta efter en utanpåliggande spotlight, 230V, för att slippa ha krångliga taklådor som ska brandskydda trä och isolering från glödlampans värme. Bättre då att hitta en snygg spotlight för utanpåliggande montage. Det har jag nu gjort. Svenska företaget Vinga Ljus har en sådan, Box Dubbelspotlight. Den skulle jag gärna vilja ha övergripande i båda huskropparna. Jag ska dock undersöka mer för att se om det finns några andra alternativ. En annan tillverkare som jag gillar är tyska ERCO och även svenska Level Light.

downlights_vingaBox Dubbelspotlight från Vinga Ljus.

 

 

pboxx-pixelboxx-2510835

 

 

 

 

 

 

 

 

Cylinder Surface-mounted and pendant luminaires – från ERCO.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Downlights…. beslutsångest

Nu har vi som sagt kommit in i elfasen och då också vart elen ska ta vägen och hur den ska se ut när den verkar i tex belysning. Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig för vilken belysning jag ska ha. Egentligen vill jag för enkelhetens skull ha utanpåliggande downlights, för att slippa ha en transformator och en låda inne i väggen/taket. Lådan är till för att skapa ett luftutrymme bakom en ganska varm 12-volts halogenlampa. Detta för att det ska vara brandsäkert. Men dessa båda enheter skapar ett merarbete. Enklast hade varit att det kommer ut kablar ur taket som man sedan kopplar in i en armatur där allt finns på utsidan. Men såklart som med allt annat är denna lösning är den krångligare lösningen mycket snyggare. Men i veckan har Elin hittat en armatur som är riktigt snygg från svenska Vinga Ljus. Den skulle smälta in bra i formspråket och man kan antingen ha halogenlampor eller LED, det kan vara smart för framtiden.

Box 230V dubbelspotlight med takfäste

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Påskjobb med innerväggar och in i nästa fas

I helgen som gått har jag kört ett tredygns-pass och fått ihop cirka 40 arbetstimmar. Uppfriskande! Innerväggarna är reglade och en ny fas har påbörjats – eldragning! Elektrikern var förbi och vi jobbade tillsammans med att börja sätta upp dosor och rör- Kul att få lära sig grundprinciperna för hur el ska installeras. En otroligt viktig del av infrastrukturen i ett hus.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ljusdesign, armaturer, transformatorer, 12 volts halogen

Nu är det dags att börja planera ljusdesignen mer i detalj inför arbetsfasen med att dra elen. Jag har gjort en grov skiss för att se ungefär hur många armaturer som kommer att behövas. Grundprincipen är att ha infällda spotlight som belyser väggar och på det sättet lyser upp husen. Man ska aldrig direkt se en ljuskälla, man ska se ljuset indirekt från den.

Denna plan ska jag bolla med professionella ljusdesigners, Light Directors, som jag jobbat tillsammans med i andra sammanhang, bland annat med en bok om ett av Future Levels objekt, ett enastående renoveringsprojekt av en 500 kvm stor villa i Djursholm, Stockholm.

Det ska bli intressant att se vad de kommer tillbaka med efter att ha tittat på min grova skiss.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Research om belysning

Nu börjar det bli dags att bygga innerväggar och planera för all el som ska dras i innerväggar och ytterväggar. Vi vet ju på ett ungefär hur vi vill ha det, men nu är det dags att planera i detalj. Tanken är att göra en skiss och bolla denna med elektrikern. Sedan ska vi dra alla rör och sätta dit dosor. Efter att allt detta är på plats, som elektrikern vill ha det, kommer han och kopplar in alltsammans enligt alla föreskrifter.

Vi vill satsa mycket på belysning, gärna riktigt kraftfulla downlights som inte bygger för mycket uppåt, för att inte behöva göra hål i ångspärren. Sedan reglerar man ljusstyrka med dimmer. Jag är lite tveksam om jag ska köra 12 v halogen med transformator eller 230 volts lampor. Jag har Joseph Higwall på Light Directors att bolla detta med.

På bilderna ser man The Glass pavilion in the Ticino av JM Architecture, Milan

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail