månadsarkiv: maj 2014

Planering och inköp inför sommarens byggande

Nu jobbar jag frenetiskt för att kunna påbörja sommarledigheten som kommer att inledas med ett par veckors byggande innan resten av familjen kommer ut. I veckan har ny sågklinga köpts in. Viktigt! Geringssåg och klinga har köpts från Proffsmagasinet på Sveavägen i Stockholm. Det blev en sk Bosch 2608642098 Top Precision Best for Multi Material 80T. Ett långt härligt namn som inspirerar till stordåd!

Ett annat viktigt och ganska symboliskt inköp är en ny gräsklippare. Efter en del benchmark har jag köpt in en klassiker, Klippo. Mitt krav är att den ska gå igång lätt, alltid, inget strul, de närmaste 40 åren. Den som kan lova det är Klippo.

b7dfb6a9154c8d583d65b52dd099d5cb

klippo-champion-39d7f707

 

 

 

 

 

Vad kostar en villa man bygger själv?

1000

 

Det är svårt att ha ett exakt svar på denna fråga. Det är många olika saker som spelar in. Hur mycket man kan göra själv. Det jag kan svara på är hur mycket det har kostat i vårt fall. Det är inte riktigt klart än,men vi har kostnaderna under kontroll och kan se hur mycket det kommer att landa ungefär. För att förstå på vilken nivå vi bygger, har jag delat in självbyggande i fyra nivåer, lite förenklat, kortfattat:

Nivå 1. Man gör allt själv, ritar, schakt, grund, lösvirke, el, vvs etc. Inte för alla, men för den som har mycket tid och är mycket intresserad av allt som rör ett husbygge. Man lejer dock ut  inkoppling av elen för säkerhets skull.

Nivå 2: Man gör det mesta själv, dock ej VVS, El och schakt. Det är denna nivå vi ligger på. Vad gäller el drar vi den själv, med coachning av en elektriker, som sedan kommer och kopplar in elen när den är färdigdragen. Detta sparar man in mycket pengar på.

Nivå 3: Man köper in prefabricerade stommar man monterar själv. Lejer ut VVS, el, schakt mm.

Nivå 4: Man projektleder bygget och köper in alla tjänster, schakt, VVS, el, etc. Man är beredd att ta på sig snickarbyxorna själv för att man tycker det är kul att bygga. Detta alternativ skulle vi välja om vi skulle bygga ett permanenthus där man måste bygga ett hus under tidspress.

Viktiga inslag i vår kalkyl är att vi har mycket goda grannar och kontakter i närheten som man kan byta lite tjänster med ibland, det underlättar helt klart för plånboken.

Sååå, vad kommer vi att landa på?
Vi har bra koll på vad som återstår i kostnadsväg och vi bedömer att vi kommer att klara hela projektet på ca 1,2 miljoner, exklusive tomt. Då får vi ett specialritat hus utifrån våra behov som är ritat för den tomten vi bygger på. Denna summa står förstås i relation till hur många timmar vi kommer att ha lagt ner. Mer om detta i nästa bloggpost.

 

Vad kostar en nybyggd villa?

kataloghusVi börjar med detta ämne för att få lite perspektiv på hur mycket ett nybyggt hus kostar och vad man kan tjäna på att bygga själv. På denna blogg är det självbygge som är i fokus. Kataloghus anser vi är förkastligt ;). Varför det är förkastligt kommer jag att skriva om senare. Men det är ändå intressant att se på kataloghusen ur ett kostnadsperspektiv. Enligt Expressens guide kostar ett vanligt (slätstruket) kataloghus från ca 2,9 milj kr ink grund. Grund och schaktarbeten kan ju variera, men jag räknar med att en vanlig svensk familj lägger ca 400 000 kr på grund och schakt  för ett vanligt kataloghusbygge. Då räknar jag med likvärdigt hus i storlek, ca 150 kvm, dock inte utformning (oh nej).

Alltså grovt räknat cirka 3 miljoner EXKLUSIVE tomt.