Vad kostar en villa man bygger själv?

1000

 

Det är svårt att ha ett exakt svar på denna fråga. Det är många olika saker som spelar in. Hur mycket man kan göra själv. Det jag kan svara på är hur mycket det har kostat i vårt fall. Det är inte riktigt klart än,men vi har kostnaderna under kontroll och kan se hur mycket det kommer att landa ungefär. För att förstå på vilken nivå vi bygger, har jag delat in självbyggande i fyra nivåer, lite förenklat, kortfattat:

Nivå 1. Man gör allt själv, ritar, schakt, grund, lösvirke, el, vvs etc. Inte för alla, men för den som har mycket tid och är mycket intresserad av allt som rör ett husbygge. Man lejer dock ut  inkoppling av elen för säkerhets skull.

Nivå 2: Man gör det mesta själv, dock ej VVS, El och schakt. Det är denna nivå vi ligger på. Vad gäller el drar vi den själv, med coachning av en elektriker, som sedan kommer och kopplar in elen när den är färdigdragen. Detta sparar man in mycket pengar på.

Nivå 3: Man köper in prefabricerade stommar man monterar själv. Lejer ut VVS, el, schakt mm.

Nivå 4: Man projektleder bygget och köper in alla tjänster, schakt, VVS, el, etc. Man är beredd att ta på sig snickarbyxorna själv för att man tycker det är kul att bygga. Detta alternativ skulle vi välja om vi skulle bygga ett permanenthus där man måste bygga ett hus under tidspress.

Viktiga inslag i vår kalkyl är att vi har mycket goda grannar och kontakter i närheten som man kan byta lite tjänster med ibland, det underlättar helt klart för plånboken.

Sååå, vad kommer vi att landa på?
Vi har bra koll på vad som återstår i kostnadsväg och vi bedömer att vi kommer att klara hela projektet på ca 1,2 miljoner, exklusive tomt. Då får vi ett specialritat hus utifrån våra behov som är ritat för den tomten vi bygger på. Denna summa står förstås i relation till hur många timmar vi kommer att ha lagt ner. Mer om detta i nästa bloggpost.

 

2 tankar kring ”Vad kostar en villa man bygger själv?

  1. Kalle

    1,2 miljoner är det inkl. gäststugan? Det vore kul att se hur mycket ni lagt på de olika momenten i bygget. En uppdelning mellan kostnad att bygga gäststugan och att bygga det stora huset vore också intressant.

    Svara
  2. Johnf836

    I do agree with all the ideas you have introduced for your post. They are really convincing and can certainly work. Still, the posts are very brief for newbies. May you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post. ecdkcecdbdbe

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *