Distinktion när gavelväggarna kapas

Äntligen börjar husvolymen se ut som den gör på ritningen. Vi har kapat de stående panelbrädor som gått förbi kanten upptill. Nu är det fyra graders lutning på taket. Formen blir omedelbart mer distinkt. Mer än vad jag föreställt mig när jag ritade huskroppen.

På bilderna ovan kan man se Bosse som kom med tips och även handgriplig hjälp när jag skulle såga av panelbrädorna i toppen på gavelväggarna. Ingen lätt manöver med en tung cirkelsåg. På bilden till höger ser man brädorna på marken som trillat ner efter sågningen.

4 tankar kring ”Distinktion när gavelväggarna kapas

  1. Roger

    Hej!

    Följer ert bygge med stort intresse! Ska själv bygga fritidshus i liknande stil i vår.

    En fråga om just gavlarna.
    Vår tanke är att ha hela gaveln i samma höjd dvs taklutningen syns bara från baksidan av huset och gaveln bildar en ”sarg” där höjen ökar från husets framsida mot husets baksida. Ni väljer att ha gavlarna i samma lutning som taket, är det ett rent estetiskt val från er sida eller finns det några konstruktionsmässiga fördelar?

    Mvh/Roger

    Svara
    1. Niklas Edelström Inläggsförfattare

      Hej Roger!
      Kul att ni också ska bygga!

      Svar på din fråga är att det är en kombination, både estetiskt men också byggtekniskt.
      I början av processen funderade jag på att ha en sarg och ett intryck av ett helt platt tak.
      Men det verkade mer komplicerat att bygga. Jag anser nog att det är lättare att bygga ett tak utan sarg. Menar du en sarg där 3 väggar har en gavel och en är öppen? Denna lösning tycker jag inte ser bra ut, såg en sådan i somras och det ser ju bara bra ut från tre håll. Isåfall ska man bygga en sarg runt om alla väggar och sedan leda ut vattnet från ett hål i väggen. Men det känns, för min egen del, som en alldeles för komplicerad lösning för ett första husbygge.

      Jag tänkte att med en takvinkel på 4 grader skulle taket uppfattas som ganska platt ändå från marknivå, men så blev det inte, vinkeln är ganska disktinkt, men jag gillar det skarpt, det blir ett bärande designelement. Det gör att huset ser mer unikt ut.

      Svara
      1. Roger

        Hej!

        Håller med om att samma höjd på alla vägger skulle vara den snyggaste lösningen. Jag är ändå inne på att låta de 3:e sidan vara ”öppen” för att göra det enkelt (kommer iofs inte att bygga själv). Vi kommer att bygga ett hus som är ganska inspirerat av ”WB02” som WB Arkitekter tagit fram för Panghus (http://www.panghus.se/index.php?p=22) som har den taklösning vi tänker oss.

        Jag är intresserad av vilken värmelösning ni har. Att det är golvvärme har jag sett. Vilken typ av värmepump kommer ni att ha? Hur sköts ventilation?

        Mvh/Roger

        Svara
  2. Niklas Edelström

    Hej igen Roger!
    Fina hus på Panghus. Jag gillar inte en öppen sidan, men jag förstår vilken känsla ni är ute efter.

    Vad gäller värmelösning kommer vi att ha att luftvärmepump i det större huset. Vi har byggt in golvvärmeslingor i betongplattan för att vi i framtiden ska kunna ’jacka’ upp värmelösningen. Men vi ska först pröva om det räcker med luftvärmepump och vedkamin. Vi ska ju framförallt nyttja huset på sommaren. I det mindre huset blir det vedkamin och element med direktverkande el (eller luftvärmepump även här, någon mindre, billigare sort).

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *