Downlights…. beslutsångest

Nu har vi som sagt kommit in i elfasen och då också vart elen ska ta vägen och hur den ska se ut när den verkar i tex belysning. Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig för vilken belysning jag ska ha. Egentligen vill jag för enkelhetens skull ha utanpåliggande downlights, för att slippa ha en transformator och en låda inne i väggen/taket. Lådan är till för att skapa ett luftutrymme bakom en ganska varm 12-volts halogenlampa. Detta för att det ska vara brandsäkert. Men dessa båda enheter skapar ett merarbete. Enklast hade varit att det kommer ut kablar ur taket som man sedan kopplar in i en armatur där allt finns på utsidan. Men såklart som med allt annat är denna lösning är den krångligare lösningen mycket snyggare. Men i veckan har Elin hittat en armatur som är riktigt snygg från svenska Vinga Ljus. Den skulle smälta in bra i formspråket och man kan antingen ha halogenlampor eller LED, det kan vara smart för framtiden.

Box 230V dubbelspotlight med takfäste

7 tankar kring ”Downlights…. beslutsångest

 1. Roger

  Har precis samma funderingar som du (utanpåliggande eller inte) och jag har också hittat denna modell. Jag har varit i kontakt med Vinga Ljus men inte lyckats få ur dem vart jag kan titta på/köpa den i Stockholmsorådet. Vet att elbutik.se sälja andra av deras produkter men jag har inte sett denna modell.

  Svara
  1. Niklas Edelström

   Hej Roger!
   Jag har inte heller lyckats hitta någon återförsäljare på deras webbplats. Konstigt att det ska vara så svårt att köpa dem…

   Svara
  2. Niklas Edelström

   Hej igen Roger!

   Jag ringde Vinga och de berättade att man kan hitta dem på Elkedjan och på Ljus i Norden (Valhallavägen). Ca 550 kr ex moms.

   Svara
  1. Niklas Edelström

   Tack för infon! Jag var och kollade upp dem på LjusiNorden idag på Valhallavägen och kände på dem lite. De var lite mindre än jag trodde, det hade inte gjort något om boxarna var lite större, men det gör inget. Jag kommer att köra på dessa.

   Svara
   1. Roger

    Kul, blir intressant att se bilder på när de sitter i taket!

    Jag funderar på att starta med att byta ut några av mina taklampor hemma i villan mot denna modell men just det faktum att lampan är liten och infästningen mot taket inte täcker dosan får mig att tveka, vet inte hur man kan få till det på ett snyggt sätt.

    Svara
    1. Niklas Edelström

     Intressant! Du har rätt!
     Just infästningen mot taket slog mig senare igår. Det är ju inte bra att den är mindre än dosöppningen. Iofs har jag ju inte byggt mitt tak ännu, så jag kan ha ett mindre hål där (antar jag).

     Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *