Fönster mot söder och Mälaren

I veckan har vi beställt fönster från ByggHemma.se. Principen för båda huskropparna är att vara sparsam med fönster mot norr och generös med fönster mot söder och Mälaren. Mälaren ligger som tur är mot söder, annars hade vi inte köpt tomten. En anledning är att jobba efter principer för passiva hus som går ut på att generera värme från fönster i söderläge, lite växthuseffekt, och sedan inte tappa för mycket värme genom att vara mycket sparsam med fönster mot norr. Upplägget passar även upplevelsen vi vill åt, en ganska sluten fasad vid entrén, som ligger mot norr, och sedan när man går in i huset möts man av ljus och utsikt mot Mälaren. Lite dramaturgi.

Vi jobbar med standardfönster så stora som finns, 150 cm breda och 210 cm höga, från företaget Allmogefönster från Lenhovda i Småland. De kommer att stå direkt mot betonggolvet och linjera med glasdörren som har samma höjd. Dessa stora fönster kommer att behöva ett solfilter för att inte generera för mycket värme på sommaren. Detta inslag ska bli en del av arkitekturen, mer om det senare.

På bilden från Sköna Hem ser man en glasad fasad mot söder från svenska Tham Videgård. Ett hus med mycket sommarhuskänsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *