månadsarkiv: januari 2013

Inomhusjobb i värme – bearbetning av plywood

Nu ska jag påbörja jobbet med att färdigställa ytskiktet. Plywoodskivorna ska sågas i rätt mått och laseras vita. De ska vara helt klara innan jag monterar dem på innerväggarna. Detta tänker jag göra i källaren i bostadsrättsföreningen på Kungsholmen i Stockholm. Detta moment kommer bra i tid just nu, eftersom det är ganska kallt och det inte är så spännande att bygga i -10 grader. Plywoodskivor från Bonnet.se är på plats i källaren. Nu ska jag såga dessa med hjälp av cirkelsåg och styrskena.

Snickarboden på Kungsholmen i Stockholm. På bilden ser man plywood från Bonnet.

På bilden nedan, lite plywood-arkitektur från MA-Style Architects i Japan. De har valt att blanda obehandlad och vitlaserad. Vi ska ha enbart vitlaserad. Jag är annars rädd för att furu som är obehandlad gulnar med åren och det är ett uttryck vi inte vill ha.


Jakten på prisvärd plywood slutade på Bonnet.se

Hela hösten har jag varit på jakt efter billig och prisvärd plywood av bra kvalité, dvs fina furuformer och fri från kvistar. Jag har kollat på alla kända byggvaruhus, men till slut hittade jag ett företag i Norrköping som levererar riktigt billig och prisvärd plywood, Bonnet.se. Jag bestämde mig för att åka ner och kika på dem handgripligen. Min storebror bor också i Norrköping, därför kunde jag även göra ett besök där. Väl på plats bestämde jag mig för plywood med 10 mm tjocklek. Det är styvt nog, och lättare att hantera, än 12 mm. Eftersom vi ska ha plywood på väggarna, plus att det kommer att bli ett mycket centralt inslag i formen, är det viktigt att den plywood vi väljer är av hög kvalité. Den som jag hade sett ut på deras webbplats, 10 mm, var precis som jag hoppats på – stora, fina och organiska furuformer utan kvistar. Jag köpte 25 st som ska räcka till den mindre huskroppen.

Innerväggar i plywood

Huset invändiga ytskikt ska ha vitlaserade plywoodskivor i måttet 120×60 cm. Då bildas ett rutmönster som jag tror kommer att addera en grafisk, stringent och arkitektonisk upplevelse, men ändå ett varmt och ombonat intryck, lite av en modern lodge-känsla. Plywood är otroligt vackert, tycker vi. Det har också börjat användas mer och mer i modern arkitektur speciellt i semesterhus. Jag har gjort en snabb visualisering för att se hur det skulle kunna se ut, se bild.

Vinter och en betongplatta som väntar

Nu var det ett tag sedan jag var ute och byggde. Badrummets tätskikt är snart klart, bara golvet kvar. Sedan vill jag att en rörmokare gör lite rörgenomföringar innan jag går vidare med nästa fas, kakelsättning. På bilden ser man den stora betongplattan som väntar på att bebyggas. Vi börjar bli laddade för sommarens byggande. Då ska den stora huskroppen upp!

Arbetsritningar och beräkningar inför sommarens byggande

I veckan som gått har jag jobbat med ritningar över träkonstruktioner för det stora huset som vi ska bygga i sommar. Ritningarna ligger till grund för beräkningar och kostnad för trämaterial, utvändig gips och isolering. Det är också arbetsritningar som behövs för att bygga konstruktionerna. Nästa steg är att föra in alla uppgifter i ett excel-dokument och ta reda vad hela konstruktionen kommer att kosta. Vi har ungefärlig koll på kostnaderna för detta i och med att vi byggt en mindre huskropp som har samma konstruktion, men nu gäller det att ta reda på mer exakt vad det kommer att kosta. På ritningen nedan ser man väggkonstruktionerna. Näst på tur är taket.

Research kakelsättning

I veckan har jag gjort lite efterforskningar inför fortsatt jobb med badrummet. Jag har beställt ytterligare 4 st rörmanschetter för tätskiktet, de stora 32 mm och två vanliga vattenrör som går igenom betongplattan i det lilla huset. Vi kör med Kiiltos system för tätskikt, se bild. Rörmanschetter har man för att täta kring rörgenomföringar. Jag har också kollat upp hur man ska göra snygga hål för eldosor i stora, tjocka och hårda klinkerplattor. Det kan bli att vi har klinkerplattor på väggarna. Jag vill ha stora dimensioner på plattor på väggarna. Det kan helt klart ställa till det om man inte har koll på det när man är mitt uppe i kaklingfasen. Det verkar som att det är bäst att använda en vinkelslip för att såga snitt från baksidan. Sedan klipper man rent med papegojtång. Jag får nog testa det på hemmaplan innan.

Nu måste jag visa en klassiker igen: Peter Zumthors mästerverk, Therme Vals Spa, i Schweiz. Grym arkitektur där jag gillar hur han har jobbat med både artificiell och naturligt ljus för att skapa dramaturgi i spa:ets interiör.

Det som gör detta projekt så intressant, är de ljusslitsar genom taket som skapar spännande naturligt ljus i spadelen.

Badrum nummer 1 under konstruktion

I veckan som gått har jag jobbat vidare med badrummet, nu med tätskikt för väggarna. Jag använder Kiiltos system för tätskikt. Nu är väggarnas tätskikt monterade enligt de anvisningar som finns för detta. Lite krångligt med vinklar och hörn, men annars ganska lätt. Nästa gång jag åker ut till husbygget är det golvets tur. Då är det kanske lite svårare och man måste vara noggrann vid golvbrunnen.

Här ser man hur de första våderna av tätskiktet tillsammans med tätmassa/lim kommit upp. Bilder på denna fas blir inte speciellt roliga inser jag nu. Riktigt trista faktiskt. Därför lite inspiration nedan.

Badrum och fasad från Lefevre House av Longhi Architects i Peru.

Underskattning av vindkraft – vikten av att ha bra grannar

Återigen har grannarna varit tvungna att rycka ut. Som vanligt har jag underskattat vindens kraft. Denna gång för vedhusets takpapp. Jag har monterat fast det alldeles för svagt vid takfoten. Att bara spika i pappen med pappspik var inte nog, jag skulle klämt fast pappens nederkant med skruv och en trälist. Jag har tänkt att klä vedhusets tak med samma material som på huskropparna, dvs Topsafe 3. Jag hade tänkt att vänta med detta tills dessa att jag får material över från det större huset som vi bygger i sommar. Underlagspappen som ligger nu får duga fram tills dess. Nu måste jag dock ta vindens krafter på allvar och sätta dit pappen ordentligt!

På bilden ser man Bosse som kämpar med att tygla takpappen på vedhuset, tack för utryckning! Riktigt fin bild blev det, inget ont som inte har något gott med sig. Fotograf: Inga-Lill